W trzecim tygodniu października zorganizowaliśmy w naszej szkole Tydzień Zdrowego Odżywiania. Akcja miała na celu zwiększenie świadomości dbania o zdrowie poprzez właściwe odżywianie i uprawianie aktywności ruchowej.
Dzieci w klasach młodszych podejmowały się różnych zadań zgodnie z regułą „Jemy zdrowo, kolorowo”. Największą popularnością cieszyły się następujące zadania: samodzielne przygotowanie sałatek, kanapek, połączone z degustacją; promocja owoców, warzyw i napojów mlecznych podczas wspólnego drugiego śniadania; wykonanie pracy plastycznej „Talerz mistrza” polegającej na zaplanowaniu dań i napojów (w oparciu o zasady piramidy żywieniowej) bogatych w witaminy i minerały.
Uczniowie klas starszych zdobyli wiedzę na temat zbilansowanej diety i składników odżywczych podczas oglądania przygotowanej prezentacji i filmów edukacyjnych. Obliczali swój wskaźnik masy ciała BMI, a także wykonywali piramidy zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Największą popularnością cieszył się dzień, w którym uczniowie przygotowywali zdrowe przekąski. Wykazali się dużym zaangażowaniem, a ich potrawy były kolorowe, bardzo wartościowe i pełne witamin.
Mamy nadzieję, że te doświadczenia przyczynią się do poprawy nawyków żywieniowych wszystkich dzieci.
Agnieszka Podczaska, Grażyna Kromska