W dniach 10-16 maja w naszej szkole odbył się Tydzień Zdrowego Odżywiania. Celem akcji szkolnej było kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania poprzez wzbogacenie wiedzy uczniów o roli i znaczeniu składników odżywczych oraz zdrowego stylu życia. Organizatorem akcji była klasa 7d, która przygotowała dla wszystkich uczniów naszej szkoły prezentację i quiz. . Można było zapoznać się z funkcjami białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i soli mineralnych. W czasie lekcji wychowawczych zorganizowano „zdrowe chrupanie” ulubionych warzyw i owoców.
Uczniowie włączali się również indywidualnie do akcji Tygodnia Zdrowego Odżywiania. Największą popularnością cieszyło się zrobienie przepysznych zdrowych posiłków i przekąsek. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą, wyobraźnią i pomysłowością w przygotowaniu swoich dań. Przesyłali zdjęcia swoich potraw z uzasadnieniem dlaczego są zdrowe. Wszystkie posiłki, koktajle i przekąski były pięknie opisane i zaprezentowane. Wszyscy młodzi kucharze zasługują na duże pochwały.
Chętni uczniowie mogli również zrobić plakat pod hasłem „ W zdrowym ciele zdrowa żywność”. Klasa 2a wykonała w grupach broszury w formie graficznej na komputerze. Umieściła w nich informacje o zdrowych produktach, które warto wykorzystać przygotowując posiłki.
Mamy nadzieję, że nasi uczniowie będą zawsze dbać o zdrowy styl życia, a na ich talerzach będzie zawsze smacznie, zdrowo i kolorowo!
Agnieszka Podczaska
Aleksandra Stępniewska