Tydzień Zdrowego Odżywiania

Odpowiednie żywienie ucznia jest warunkiem jego prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego. Nieprawidłowa dieta i dostarczanie zbyt dużej ilości słodkich i tłustych pokarmów, może skutkować nadwagą i otyłością.

Wszyscy o tym dobrze wiemy, dlatego też w celu przypomnienia zdrowych nawyków żywieniowych w naszej szkole w dniach 03 – 07.02.2020r. odbył się Tydzień Zdrowego Odżywiania. Każdego dnia uczniowie angażowali się w wykonywanie różnych zadań. Przygotowali piękne plakaty, kolorowe ulotki, gazetki ścienne w klasach i na korytarzach. Obejrzeli prezentację o zasadach zdrowego odżywiania przygotowaną przez uczniów klas 8. Miała ona na celu rozwijanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Największą atrakcją był jednak Kiermasz Zdrowej Żywności. Uczniowie przygotowywali w klasach pyszne, kolorowe dania, przeciery, soki i przekąski, a następnie na specjalnie przygotowanych stanowiskach, na korytarzach naszej szkoły odbywała się degustacja przysmaków. Do prezentowanych dań dołączone były przepisy i wartości odżywcze. Wszystko było bardzo smaczne, o czym świadczyły znikające sałatki, przekąski, owocojogurty, czy plasterki warzyw i owoców. Żywieniowa lekcja była bardzo ciekawa i zdrowa. W ostatnich dniach naszego szalonego tygodnia dzieci przebierały się za ulubiony owoc lub warzywo oraz uczestniczyły w rozwiązywaniu quizów o tematyce zdrowego odżywiania. Wszelkie rebusy, zagadki i krzyżówki wzbudzały wielką ciekawość i zainteresowanie wśród naszych uczniów.

Pamiętajmy! W zdrowym ciele zdrowy duch!

Nauczyciel biologii i chemii
Agnieszka Podczaska


Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.